nu-i aşa că te preocupă imaginea?

Info

Salvati Delta Dunarii

Asociatia “Salvati Dunarea si Delta- Academia Catavencu” a organizat ieri la Howard Johnson Grand Plaza Hotel simpozionul national “Avem o Delta – cum procedam?”.

Asociatia, infiintata in mai anul trecut are ca scop opozitia fata de distrugerea Deltei Dunarii, ordinul de zi al simpozionului fiind foarte radical din  acest punct de vedere: “suntem niste indivizi periculosi care o sa-nceapa sa-i scoata de par afara pe acei bipezi care stau in fata televizorului in timp ce Lumea se-ndreapta cu peste 160 km/h spre un zid”. Simpozionul a numarat peste 100 de participanti, toti cei care au avut un cuvant de spus in privinta Deltei Dunarii: Oana Munteanu, purtator de cuvant al Guvernului, care a citit un mesaj din partea primului ministru Calin Popescu Tariceanu, ministrul mediului si gospodaririi apelor Sulfina Barbu, guvernatorul Deltei Virgil Munteanu, directorul Institului “Delta Dunarii” Romulus Stoica, si Liviu Mihaiu, Presedintele Asociatiei “Salvati Dunarea si Delta”.

 

Obiectivele principale ale simpozionului au fost obtinerea sprijinului pentru o administratie puternica a Rezervatiei, care sa impuna prohibitia pescuitului industrial la stiuca, implicarea politicienilor si a oamenilor de afaceri in problemele de mediu, umplerea golurilor care exista la ora actuala in comunicarea dintre mass-media si O.N.G-urile de mediu.

 

Temele abordate in sesiunile in plen sau la mesele rotunde au acoperit problemele cu care se confrunta la ora actuala Delta Dunarii: managementul Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, ministrul mediului si gospodaririi apelor, d-na Sulfina Barbu prezentand strategia guvernamentala in aceasta privinta, evolutia si perpectivele cazului Bastroe, situatia fondului piscicol si a pasarilor din Delta Dunarii. Romulus Stiuca, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare “Delta-Dunarii” a prezentat Proiectul de reconstructie ecologica a amenajarilor agricole si piscicole din Delta Dunarii, realizabil pana in anul 2015, si ale carui costuri se vor ridica la aproximativ 31milioane euro. Si care va trebui sa anihileze efectele constructiei canalului Bastroe.

 

“Turism cu sau fara frontiere” a fost tema unei discutii moderate de Liviu Mihaiu, unde s-a incercat sa se raspunda intrebarii daca turismul ar afecta statutul de rezervatie naturala, de biosfera al Deltei. Concluziile la care s-a ajuns au fost ca Delta nu poate supravietui fara un turism ecologic, in acest sens fiind necesara o legislatie speciala, un cod al Deltei Dunarii, si un corp de control care sa impuna respectarea acesteia, precum si declararea Deltei ca zona defavorizata, pentru a salva comunitatile locale.

 

La Gala Societatii Civile, desfasurata in perioada 7-9 februarie, Asociatia “Salvati Delta Dunarii- Academia Catavencu” a primit premiul special al presei pentru campania din vara, impreuna cu Asociatia “Civic Media”. Pentru viitor, Liviu Mihaiu isi propune o colaborare cu o agentie de publicitate, in vederea realizarii unei campanii creative pentru salvarea Deltei. Deocamdata, campania pentru proiectele de mediu in chestiuni sensibile - reconstructia ecologica a celor 80000 ha, salvarea stiucii ca specie expusa pericolului pescuitului industrial, proiectele de management integrat a gunoaielor din Delta - se desfasoara cu sprijinul presei. Televiziunea romana a fost chiar deosebit de receptiva la acest subiect, poblema Deltei fiind mediatizata in numeroase talk-showuri si emisiuni de tip reportaj. De asemenea, campania beneficiaza si de sprijinul televiziunilor private si al presei scrise: evident Academia Catavencu, Cotidianul, Jurnalul National si Ziua. Vizibilitatea in media, spune Liviu Mihaiu, este o chestiune de presiune, atitudine si lobby, ceea ce nu va fi in mod sigur o problema, avandu-i in vedere pe cei implicati in acest proiect.

 

Asociatia are si un proiect de voluntariat impreuna cu liceul Gr. Antipa din Tulcea, iar un site aflat acum in constructie ne asteapta pe toti cei care vrem sa ne implicam in acest proiect cu idei, propuneri, solutii si munca voluntara, site despre care Imagoo va da mai multe informatii de indata ce va fi gata constructia lui.

Data publicării: 08 martie 2005 | 12:43
tipăreşterecomandă

Citeşte:


Copyright © 2004 Imagoo. Toate drepturile rezervate.

Powered by Avandor Content Server