nu-i aşa că te preocupă imaginea?

Dpdv

Pastele in direct

De data asta Pastele crestin a cazut in aceasi zi - atât pentru ortodocsi, cât si pentru catolici. Prilej cu care televiziunile centrale au transmis, in duplex, slujbele de pe Dealul Mitropoliei si Catedrala Sf. Iosif. Unde lumina a fost adusa de reflectoarele carelor de reportaj. In aceasta lumina, sfintele taine ale bisericilor au intrat in circul mediatic. Carele tv sunt pe pozitii si asteapta pogorârea Duhului Sfânt dupa cum asteapta debarcarea prin surprindere a trupelor aliate in vreun viitor razboi international.

Din transmisiunea realizata de la fieful catolicilor bucuresteni am aflat ca anual un sfert dintre credinciosii adunati, cel putin de Paste, la catedrala Sf. Iosif sunt ortodocsi - spirit ecumenic sau apropiere de casa?

 

Fariseisme de mare adâncime!

 

Din transmisiunea realizata de la lacasul suprem al ortodocsilor români au lipsit traditionalele osanale ridicate conducerii de partid si de stat. Iar asta dupa ce Biserica Ortodoxa a interzis clerului propriu sa mai jure ascultare sefilor de partide lumesti. Mai mult, parca raliindu-se pozitiilor abordate de ambasadorii SUA si UE in România, ambasadorul lui Dumnezeu in parohia ortodocsilor români a catadicsit sa critice "coruptia devenita mod de viata" in biata tarisoara.

 

Prima oara iti vine sa crezi. Ca BOR o ia pe calea dreptei credinte: slujirea intereselor comunitatii credinciosilor, in loc de credinta fata de interesele liderilor comunitatii. Apoi iti amintesti insa de prefectii pictati drept ctitori prin biserici moldovenesti si ca BOR nu a afurisit nicicând activitatea mai mult decât ne-ortodoxa a marilor ctitori-ciorditori autohtoni. Coruptia la care se referea IPS era cea a legiferarii a ceea ce este impotriva firii. In rest, IPS a constatat ca in lume e prea mult sânge si s-a rugat pentru viata soldatilor români

 

Orasului, da’ lumii?

 

In context, Papa de lânga Roma a cerut o noua sculare la "cruciada" impotriva terorismului - iar agentiile de presa internationale au preluat si aceasta noua „urbi et orbi” a Suvernului Pontif, asa cum fac cu toate vorbele de duh ale Sfântului Parinte. Deservit si de faptul ca mai toate aceste agentii de presa globala au sediile sociale in lumea occidentala si catolica, Vaticanul poate fi un nucleu de comunicare internationala. Comunicatele liderilor spirituali ortodocsi sunt mai putin mediatizate „la nivel international” – adica pe CNN et Co. Mai putin si decât sentintele ulemelor si ayatollahilor ori ale lui Dalai Lama. Agenda mass-media occidentale arata ca Orientul e fie asimilat Occidentului care il inghite si imagistic, fie ocultat de un Orient Mijlociu si Extrem amenintator ori inca doar promitator.

 

Pe de alta parte, sentintele pastorilor musulmani - uneori de-a dreptul fatwa - sunt din abundenta prezente in mass-media regionale islamiste, chiar pe post de planificare politica. Deja aceste media islamiste – ca al-Jazzira, al-Arabya etc. - realizeaza acelasi tip de creare si promovare de stereotipuri politice ca si cele occidentale. Pentru asta, retelele media ale regiunilor musulmane functioneaza dupa aceleasi reguli de tehnica a emisiei si tehnologie a realizarii audientei ca si retelele media occidentale. Inca o infrângere a Occidentului - universalist si liberal - cu armele sale. Mesajele occidentale isi pierd audienta, de puterea, universala.

 

Petre Munteanu

Data publicării: 14 aprilie 2004 | 15:02
tipăreşterecomandă
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
apreciază

Citeşte:


Copyright © 2004 Imagoo. Toate drepturile rezervate.

Powered by Avandor Content Server