Ce este bourbonul?
Este printre cele mai bine vindute bauturi in barurile din lume, cunoscatorii au identificat trabucele care merg cel mai bine cu el, poti sa-l bei cu cola sau doar cu gheata, dar care este istoria Bourbon-ului ?
Cine este?
Jim Beam, legendarul Bourbon whiskey originar din Kentucky este unul din liderii de bauturi spirtoase distilate pe piata Europeana. Gustul sau distinct si culoarea delicioasa ca de miere provin din invechirea in butoaie de stejar arse. Dar aceasta este doar jumatate de poveste. Americanii au facut intotdeauna lucrurile in felul lor. Si in ceea ce priveste fabricarea whiskey-ului de calitate, nici aici nu fac exceptie.
Jim Beam este obtinut din distilarea porumbului macerat, fata de whiskey-ul scotian, care este fabricat din orz . Jim Beam-ul zilelor noastre are o istorie de peste 200 de ani – multumita unui anumit vizionar numit Jacob Beam care, de la obtinerea primului bourbon (in anul 1792) si-a “vazut” visul cu ochii prin mostenitorii sai in deceniul 60 al secolului XX: In luna mai 1964 Bourbon-ul a fost declarat bautura spirtoasa originara din America, printr-o hotarare a Congresului american!
Povestea bourbonului Jim Beam incepe cu primii pionieri care s-au indreptatat catre vest, traversind continentul American si gasind aici porumb din abundenta. Jacob Beam, care isi mutase familia catre dealurile fertile de la frontiera mijloc-vest care ulterior a devenit Kentucky, a deschis o moara de porumb si a acceptat ca mijloc de plata o portie de cereale.
El a folosit moara ca baza de distilare a unui “whiskey de degustare” pentru familie si prieteni. Dar cum vestea despre bautura inventata de el sa s-a extins, Jacob a fost determinat sa isi transforme micul business intr-o intreprindere de anvergura, punind bazele in 1795 a ceea ce urma sa devina cea mai veche afacere de famile americana.
De unde este ?
Numele Bourbon-ul provine din provincia Bourbon din Kentucky. Numele de Bourbon este acum o garantie recunoscuta de calitate si autencitate.
In cazul lui Jim Beam, de peste 200 de ani, descendentii lui Jacob Beam au pastrat si onorat mostenirea de a distila "Kentucky Straight Bourbon Whiskey" in conformitate cu formula sa secreta si originala si metodele de procesare secrete. Aceasta mostenire este cea mai bine vinduta marca de Bourbon din lume.
Bautura si-a cistigat numele, acum familiar, in anii 1800 cind nepotul lui Jacob, James "Jim" Beauregard Beam, a intrat in afacerea de familie. El a ajutat la elaborarea mixului de cereale care sa produca acest gust bogat, si in acelasi timp delicat care este savurat de milioane de consumatori ai zilelor noastre.
Cum este?
Jim Beam Bourbon are un buchet care aminteste de gustul caramel cu nuante de vanilie, care provin din butoaiele arse.
Jim Beam a ramas si in zilele noastre o afacere de familie , Booker Noe, nepotul lui James B. Beam, fiind Master Distiller Emeritus al distileriei Jim Beam .
Legenda procesului de fabricare al Bourbon-ului
Legenda spune ca intr-o zi whiskey ul din porumb a fost pus in butoaie care au fost arse din greseala - dar gustul a fost atit de puternic influentat incit toata lumea a inceput sa-si arda interiorul butoaielor inainte de a le umple cu whiskey.
Astazi procesul a fost perfectionat pentru a se asigura un gust si o culoare consistenta pentru Jim Beam. Procesul de invechire este afectat in mod natural de schimbarile de temperatura mari din Kentucky. Bourbon-ul este fortat inauntru si in afara butoiului ars prin dilatarea si contractarea naturala din timpul verilor fierbinti si a iernilor reci. Lemnul ars caramelizeaza si indulceste gustul whiskey-ului si deasemenea imprumuta bauturii si nuanta galben-maronie
Aceste schimbari de temperature dramatice permit Bourbon-ului sa se maturizeze si sa atinga punctual maxim mai repede decit Scotch whisky, care se obtine acolo unde clima este relativ constanta De aceea, un Bourbon de cea mai buna calitate poate fi vechi de sase-opt ani.
Invechirea nu este singurul element cheie al gustului distins al Jim Beam Bourbon. Nu se adauga arome sau coloranti Bourbon-ului iar cind iese de la distilare este un lichid clar ca vodca. Culoarea si gustul Jim Beam este dat de butoaiele arse de stejar in care este invechit.
Conform cu legea Americana din 1964, Bourbon-ul este invechit pentru o perioada de cel putin doi ani (24 de luni), in butoaie noi de stejar arse. Jim Beam White se invecheste cel putin 4 ani iar Jim Beam Black, 8 ani.
Jim Beam White are culoarea galben pai, are aroma de vanilie cu note de stejar si este usor condimentat. Are un gust demi-sec, discret, cu o usoara aroma de caramel si vanilie.
Lansat in 1997, Jim Beam Black este invechit timp de 8 ani, folosindu-se o tehnica perfecta de producere a unei bauturi mult mai delicate si aromate decat oricare dintre whiskey-urile premium. Jim Beam Black are culoarea chihlimbarului. Aroma este data de o combinatie puternica de caramel, stejar, scortisoara si vanilie. Este sec, are gust de caramel, echilibrat, bogat parfumat.
Spre deosebire de bourbon, a carui aroma interactioneaza cu aceea a stejarului pe toata perioada invechirii, Tennessee Whiskey este filtrat printr-un filtru carbonic inainte de invechire, de aceea prin comparatie bourbonul are o aroma mai puternica si mai complexa. Pentru Tennessee Whiskey legea americana nu impune o perioada anume de invechire, si nici folosirea butoaielor noi.
Anul trecut revista de specialitate “Wine Enthusiast” a premiat Jim Beam Black, declarandu-l “Best of the Year”, laudandu-I rafinamentul.
Daca iti place whiskey-ul sec, cu gheata sau in mix, vei recunoaste gustul distinct al adevaratului Bourbon. Si cu fiecare inghititura vei aprecia de ce ai ales Bourbon-ul favorit al Americii, Jim Beam.