Robert Turcescu, redactorul-sef de la “Cotidianul”, a primit din partea revistei “Bucataria pentru toti” bila alba pentru exercitiu de sinceritate culinara.
El sustine cu tarie, in numarul din februarie al revistei “Bucataria pentru toti”, ca este un bucatar foarte bun: e specialist in placinta cu branza, “fripturica la cuptor” si “pestic”, iar ultima data a gatit pateuri cu branza. Cand are mai mult timp de petrecut in bucatarie, e adeptul unor combinatii gastronomice mai spectaculoase, ca de exemplu ciuperci asezonate cu otet si cu “un pestic tras in unt la cuptor”.
Robert e de parere ca a gati pentru o femeie este un excelent mod de a petrece o seara romantica: “o masa buna pe care o prepari chiar tu, cu o lumanare, cu un pahar de vin bun este o chestiune care tine de farmec, de atmosfera!”. Asta nu inseamna ca Robert crede in mancarea afrodisiaca, ci in personalitatea celui care gateste.
Din cauza ca s-a lasat de fumat, Robert s-a ingrasat 10 kilograme. A reusit sa slabeasca datorita unor retete din celebra carte a lui Michel Montignac – “Ma hranesc, deci slabesc”. El a tinut un regim ciudat: manca absolut orice, “lucruri apetisante si extrem de sanatoase”, in schimb nu manca dulciuri si facea multa miscare. Robert are un aparat pentru abdomene cu care incearca sa lucreze zilnic si un stepper. Cand se apuca de abdomene, face cateva sute.
In numarul 2 din acest an al revistei “Bucataria pentru toti”, gasiti si o poveste din studentia lui Robert, cand a incercat sa gateasca…..cozonac. Dupa ce s-a chinuit sa framante coca, sa testeze drojdia, sa pastreze o temperatura constanta in apartament… un prieten a navalit pe usa, impreuna cu un val de frig. Rezultatul? Cozonacul “nu a fost chiar o performanta culinara, dar…a mers!”, spune Robert.
Piesa “culinara” de rezistenta pentru Robert este insa….celebra placinta cu branza. Aveti mai jos reteta, daca vi s-a facut pofta:
“In primul rand, eu nu folosesc foi de placinta. Eu prepar foile, asa cum am invatat de la mama: un pachet de margarina, 7 linguri de apa, 2 linguri de ulei, 1 lingura de otet si faina cat cuprinde: asta este foaia! Se imparte in doua, una dedesubt, alta deasupra si la mijloc, branza. Depinde acum cat este de mare tava, cat de groasa vrei sa fie placinta: se pun cam 3-4 pachete de branza dulce amestecata intotdeauna cu branza sarata - aici este secretul unei placinte reusite. Eu pun telemea de oaie maturata. Ii da un gust aparte. In acest amestec de branza bat 3-4 oua cu 2-3 linguri de gris si foarte multe stafide. Rar, adaug 1-2 linguri zahar. Mama, de plida, pune mai mult zahar. Eu prefer sa pun mai multe stafide. Dupa ce am terminat de aranjat placinta, ajungem la partea de final de care eu sunt foarte mandru: bat un ou cu putin lapte si cu 2-3 linguri de miere. Intind asta peste placinta si o dau la cuptor. Se gratineaza exceptional!”
In sumarul numarului de februarie al revistei “Bucataria pentru Toti” mai gasiti, dincolo de numeroase si delicioase retete, cura de slabire preferara de Cher, iar la rubrica “Sfatul Medicului”, aveti tot felul de retete indicate in caz de boli cardiovasculare sau renale.