Fundatia saluta nominalizarile cercetatorilor romani la cel mai mare premiu anual din lume.
Castigatorul Premiului Templeton 2005, cel mai mare premiu anual in bani, va fi anuntat pe 9 martie la sediul Natiunilor Unite din New York. In fiecare an premiul este acordat unei personalitati in viata care a demonstrat o originalitate extraordinara in cercetare sau in realizarea de descoperiri care sa faca sa avanseze intelegerea Dumnezeirii si a realitatilor spirituale. Printre laureatii anteriori s-au numarat Maica Tereza, Alexandr Soljenitin, Michael Novak si Freeman Dyson. Ducele de Edinburgh va inmana premiul la Palatul Buckingham pe 4 mai.
John M. Templeton, Jr., Presedintele fundatiei, subliniaza: "In acest an noi vom face cunoscut Premiul Templeton in Romania pentru ca cercetatorii din aceasta tara, care s-au dedicat unor problematici similare, sa poata fi recunoscuti pentru realizarile lor in anii care vor urma. Incurajam nominalizarile acelor personalitati care au avut impliniri deosebite in acest domeniu larg de cercetare." Mai multe informatii se pot gasi la www.templetonprize.org.
Mai mult de 1,4 milioane $
Creat de catre investitorul global si filantropul Sir John Templeton si atribuit pentru prima oara in 1973, premiul este menit sa incurajeze cercetatorii care fac sa avanseze cunoasterea tematicilor spirituale intr-o maniera foarte asemanatoare celei in care Premiile Nobel onoreaza stiinta, arta si realizarile umanitare. Valoarea baneasca a Premiului Templeton – 795.000 de lire sterline, mai mult de 1,4 milioane $ - este stabilita astfel incat sa depaseasca intotdeauna valoarea Premiilor Nobel, pentru a sublinia credinta lui Templeton ca beneficiile de pe urma inaintarii pe calea descoperirilor spirituale pot fi sesizabil mai mari decat de pe urma altor realizari umane de valoare.
Cercul distins al lauriatilor anteriori
Laureatul Premiului Templeton 2005 se va alatura unui distins grup de personalitati premiate anterior. Castigatorul de anul trecut, George Ellis, este un cercetator al teoriilor cosmice de la Universitatea din Cape Town. El pledeaza pastrarea unui echilibru intre rationalitatea stiintei bazata pe dovezi si credinta si speranta, si sustine ca exista efecte cauzale ale unor forte care se gasesc dincolo de posibilitatile de explicare ale stiintei traditionale, incluzand teme cum ar fi etica si estetica. Etica, sustine el, este in aceeasi masura parte a universului ca si matematica, ceva ce mai degraba descoperim in loc sa inventam si ca exista adevaruri etice de baza cuprinse in structura universului fizic.
Holmes Rolston III, Profesor Universitar la Universitatea Statului Colorado, este cunoscut ca "parintele eticii de mediu" si a primit premiul in 2003 pentru activitatea sa in care imbina biologia si religia pentru o mai buna intelegere a ecosistemelor evolutive ale Pamantului. Reverendul Dr. John C. Polkinghorne, un fizico-matematician si preot anglican, a castigat in 2002 pentru cercetarile in care a aplicat metodele stiintifice pentru explorarea Crestinismului.
Fundatia John Templeton
Misiunea Fundatiei John Templeton este de a cauta noi adevaruri la granita dintre teologie si stiinta. Amandoua incearca sa exploreze bogatia realitatii, ca doua ferestre prin care privesc oamenii, incercand sa inteleaga atat universul cel mare de afara cat si de ce ne aflam aici. Stiinta si religia exploreaza dimensiuni diferite ale realitatii. Stiinta este preocupata de lumea fizica, in timp ce religia este preocupata de intelesurile umane spirituale. De asemenea, isi pun intrebari diferite despre realitate: stiinta se preocupa de cum se intampla lucrurile, in timp ce religia cauta sa arate de ce se intampla lucrurile – daca exista intelesuri si scopuri dincolo de cele ce se intampla. O intelegere corespunzatoare a realitatii necesita ca ambele intrebari sa fie puse, si raspunsurile sunt legate intre ele. Un dialog fructuos intre stiinta si religie poate sa existe, pentru ca ambele sunt complementare una fata de cealalta.