Viitorul Postei se decide in Romania

Bucurestiul va gazdui in perioada 15 septembrie – 5 octombrie 2004 al 23-lea Congres al Uniunii Postale Universale, eveniment ce se desfasoara pentru prima data intr-o tara est-europeana

O data la 5 ani, cele 190 de tari membre UPU se reunesc pentru a redefini strategia postala mondiala in conformitate cu cerintele impuse de utilizatorii serviciilor postale din intreaga lume.

 

Editia din acest an a Congresului este gazduita la Bucuresti, fiind pentru prima oara cand acest eveniment international este organizat in Romania. Editiile precedente ale Congresului au avut loc la Washington si Beijing. Congresul de la Bucuresti, la  care sunt asteptati peste 2000 de participanti din lumea intreaga, isi propune sa aduca in prim plan aspecte precum globalizarea serviciilor postale, progresul tehnologiei informatiei in domeniu, oferind solutii viabile pentru serviciile traditionale.

 

„Romania este unul dintre membrii fondatori UPU, fiind parte activa a acestei organizatii inca din anul 1874. Acum, la 130 de ani de la infiintare, Congresul UPU este gazduit de tara noastra, devenita pentru 3 saptamani centrul dezbaterilor privind viitorul seriviciilor postale din intreaga lume. Serviciile postale au facut pasul inainte spre utilizarea noilor tehnologii, Bucurestiul fiind desemnat ca punct de plecare in constructia unei strategii moderne a domeniului. Peste 150 de tari, din cele 190 membre UPU, participa la acest eveniment, care are loc pentru prima oara in Europa de Est.”, a declarat Adriana Ticau, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

 

Posta Romana va prezida Consiliul de Administratie UPU pentru urmatorii cinci ani, jucand un rol determinant in asigurarea continuitatii activitatii UPU si supravegherea indeplinirii functiilor regulatorii, administrative si legislative.

 

„Posta Romana este pregatita sa identifice oportunitatile si sa raspunda provocarilor pe care le prezinta trecerea de la serviciile postale traditionale la cele moderne, guvernate de noile tehnologii informationale. Dezideratul nostru, acela de a oferi servicii de calitate si a mijloci comunicarea intre utilizatorii din oricare colt al mapamondului, reprezinta o prioritate a acestui Congres UPU, in cadrul caruia Romania joaca un rol important”, declara Gabriel Mateescu, Presedintele Consiliului de Administratie al Postei Romane.

 

Lucrarile Congresului se vor desfasura la Palatul Parlamentului si vor fi precedate, sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, de ceremonia de deschidere – un spectacol-eveniment prin care participantii la congres vor fi familiarizati cu istoria si cultura romaneasca.

 

Pe agenda de activitati desfasurate in cadrul Congresului UPU se numara crearea consiliului consultativ – un nou corp al UPU care va facilita implicarea companiilor private, dezbaterile privind  strategia postala mondiala – prin care se vor adopta cinci obiective privind: serviciul postal universal calitatea serviciilor si eficienta retelei postale, pietele si nevoile clientilor, reforma postala, precum si cooperarea si interactiunea dintre companiile private. De asemenea, in cadrul Congresului va fi ales un nou director general al UPU.

 

In paralel va avea loc o serie de manifestari filatelice, EFIRO 2004, fiind cea mai importanta expozitie filatelica romaneasca din cadrul evenimentului. Aceasta va fi organizata in perioada 16-30 septembrie impreuna cu Romfilatelia, fiind a treia dintr-o serie de expozitii care se va incheia in anul 2008 cu cea mai mare expozitie filatelica internationala in cadrul careia se vor comemora 150 de ani de la lansarea primul timbru romanesc, “Cap de bour”. In cadrul Congresului UPU va avea loc si inaugurarea Muzeului National Filatelic in cladirea Muzeului National de Istorie a Romaniei, sub inaltul patronaj al Guvernului Romaniei. Intre 23 si 25 septembrie, se va desfasura targul postal anual POST-EXPO 2004, organizat de Marea Britanie si International Press.