Nasterea unui nou organism al UPU

Decizie istorica: Un Comitet Consultativ promoveaza mesajul grupurilor de interes din sectorul privat care colaboreaza cu sectorul postal.

Joi, 16 Septembrie, in cadrul celui de-al 23-lea congres al UPU a fost adoptata o rezolutie care creeaza in mod oficial Comitetul Consultativ, un nou organism al UPU constituit din grupuri de interese din sectorul privat care colaboreaza cu sectorul postal.

 

Pentru prima data in istoria sa de 130 de ani, UPU ofera grupurilor de interese, altele decat operatorii postali publici si autoritatile de reglementare, posibilitatea de a-si exprima punctele de vedere in deliberarile din cadrul organizatiei si in privinta directiei viitoare a postei la nivel mondial.

 

Comitetul Consultativ va reprezenta interesele sectorului international postal in sens larg si va oferi cadrul pentru un dialog eficient intre grupurile de interese.  Membri sai vor fi organizatii neguvernamentale reprezentand clientii, prestatori de servicii de livrare, uniuni ale muncitorilor, furnizori de bunuri si servicii pentru posta, precum si alte organizatii care au un interes in serviciile postale internationale, inclusiv comercianti directi, operatori privati, postasi si tipografi internationali.

 

“Acesta este un moment extraordinar in istoria UPU”, a declarat Directorul General al UPU Thomas Leavey. “Participand la dezbaterile noastre, oferind documente si opinii, membri Comitetului Consultativ vor fi parteneri cu drepturi depline pentru UPU si sunt convins ca vor avea o influenta decisive asupra directiei pe care organizatia o va urma in viitor.”

 

Comitetul Consultativ inlocuieste oficial Grupul de Consiliere infiintat in 2000 ca urmare a unei recomandari a Grupului la Nivel Inalt constituit in 1999 la Congresul de la Beijing pentru a analiza viitorul UPU in privinta clientelei, structurii si rolului. Membrii Grupului de Consiliere din sectorul neguvernamental au devenit automat membrii ai Comitetului si li se permite participarea la Congresul UPU in calitate de observatori cu drepturi depline.

Luis Jimenez, Vice-Presedinte si Director al Departamentului de Strategii al Pitney Bowes, care reprezinta Asociatia Postala Comerciala (PostCom) considera crearea Comitetului ca o mare oportunitate pentru UPU: “Sectorul privat aprecieaza crearea Comitetului Consultativ, considerandu-l un factor revitalizant pentru Uniune. Ne asteptam ca acest Comitet sa promoveze idei si cercetari inovatoare.”

 

“Suntem pe cale sa patrundem intr-o era in care sanatatea domeniului livrarilor postale va fi in mare masura reflectata de succesul acestei industrii in actiunea de a integra o mai larga participare din partea sectorului in toate aspectele cercetarii, planificarii si executiei”, a adaugat Richard Miller, Director Executiv al Consiliului International de Consiliere al Postasilor.

 

Alaturi de Consiliul de Administratie (CA) si de Consiliul Operatiunilor Postali (COP), care au ca membri operatori postali publici si autoritati de reglementare, Comitetul consultativ devine cel de-al treilea centru de interes in cadrul UPU. Comitetul se va reuni de doua ori pe an la sediul UPU de la Berna, Elvetia, concomitent cu CA si COP.

 

Lucrarile Comitetului Consultativ vor fi conduse de catre un Presedinte ales de catre membrii Comitetului in cadrul primei intalniri programata pentru 5 Octombrie. Aceasta pozitie va fi ocupata fie de catre un membru al Comitetului Consultativ, fie de catre un factor de interes din exterior.

 

Lista de mai jos reprezinta membrii Grupului de Consiliere care au devenit membrii in Comitetul Consultativ. CA si COP ale UPU vor desemna de asemenea reprezentanti in Comitet.

 

Conferinta Americana a Curierilor Par-avion (CACP)

Asociatia Jurnalistilor Filatelici (AJF)

Asociatia Editorilor de Cataloage de Timbre (AECT)

Asociatia Postala Comerciala (PostCom)

Asociatia Comerciantilor Directi (ACD)

Asociatia Europeana a Industrie Tehnologiei Informatiei in Comunicatii
(AEITIC)

Asociatia Producatorilor de Plicuri (APP)

European Mail Odrer Traders Association (EMOTA)

Federatia Europeana a Comerciantilor Directi (FECD)

Camera Internationala de Comert (CIC)

Conferinta Internationala a Curierilor Rapizi (CICR)

Federatia Internationala a Periodicelor (FIP)

Federatia Internationala a Filateliei (FIP)

Federatia Internationala a Comerciantilor de Timbre (FICT)

Consiliului International de Consiliere al Postasilor (CICP)

Comitetul International Olimpic (CIO)

Asociatia Internationala de Cargo Aerian (AICA)

Uniunea Retelei Internationale (UNI-POSTAL)

Uniunea Mondiala a Nevazatorilor (UMN)