Apel impotriva discriminarii etnice

Serviciul Monitorizare al Consiliului National al Audiovizualului a constatat difuzarea de catre unele posturi de radio si de televiziune a unor emisiuni sau reportaje discriminatorii la adresa minoritatii rrome.

CNA solicita tuturor radiodifuzorilor licentiati in Romania sa respecte prevederile legale - in special art. 15 (2) din Decizia CNA  248/2004 privind protectia demnitatii umane si a dreptului la propria imagine - si sa elimine din programele de stiri, emisiuni sau reportaje, referirile de natura etnica.

 

Consiliul considera ca posibila asociere a referirilor de natura etnica cu anumite situatii sociale sau cu evenimente de natura penala constituie atat o discriminare pentru etnia respectiva, cat si o posibilila manipulare a publicului.

 

Consiliului National al Audiovizualului, in calitate de garant al interesului public in domeniul audiovizual, ii revine si responsabilitatea de a impiedica existenta in programele audiovizuale a oricaror discriminari pe considerente de rasa, religie, nationalitate, sex sau orientare sexuala. 

 

Posturile care vor continua sa nesocoteasca dispozitiile legale in vigoare vor fi sanctionate conform Legii nr. 504/2002.