nu-i aşa că te preocupă imaginea?

Comunicate

Premiul Henkel pentru Arta

Premiul pentru Arta, editia 2004 dedicata design-ului experimental, premiu sponsorizat de Henkel Central Eastern Europe (CEE), a fost acordat artistei Ines Vlahovic din Croatia. Cu lucrarea sa intitulata “Aripa”, artista a fost declarata castigatoarea Premiului Henkel pentru Arta 2004, clasandu-se inaintea altor patru finalisti. Marele premiu, in valoare de 5.000 Euro, urmareste imbunatatirea modului de percepere a particularitatilor culturale ale Europei centrale si de est, contribuind la procesul integrarii europene. Premiul Henkel pentru tineri artisti, acordat participantilor la Programul “Artists in Residence”, initiat de KulturKontakt Austria, a fost castigat de doi artisti: Ursula Berlot din Slovenia si Daniel Pitin din Republica Ceha.

Ceremonia de acordare a Premiului Henkel pentru Arta, editia 2004, a avut loc pe data de 4 noiembrie, in cadrul unei gale festive organizate la Palatul Porcia din Viena. Premiul, acordat in anul 2004 pentru design experimental, a fost castigat de artista croata Ines Vlahovic pentru lucrarea sa intitulata “Aripa”. “Proiectul este caracterizat de o viziune extrem de sensibila si de perspicace a formelor stabilite de asa-numita tehnica a morii de vant, care a fost abordata dintr-un alt unghi. Designul expresiv ii permite utilizatorului sa ajunga sa experimenteze direct puterea vantului” declara prof. Ernst Beranek, Presedintele juriului, pentru

a justifica decizia juriului.

 

“Aripa” este chiar o moara de vant care mai este folosita si drept umbrela, dispozitiv de zbor, precum si de generator de vant. Pentru aceasta opera de arta s-au folosit metalul, panza si sfoara. Ideea care a stat la baza modelului este de a imbina vantul, miscarea si lumina. Astfel, se foloseste numai energia naturala.

 

Castigatoarea Ines Vlahovic s-a nascut in Split in 1976 si a absolvit Facultatea de Design din cadrul Universitatii din Zagreb in 2002. Lucrarile sale au fost deja expuse, de exemplu, la “Salonul al 37-lea din Zagreb” din cadrul Scolii de Design din Zagreb. O alta expozitie de fotografie si design a acestei artiste va avea loc in curand. Acest lucru este posibil datorita Premiului Henkel pentru Arta, editia din 2004, sponsorizat de Henkel CEE, care o va ajuta sa-si expuna lucrarile intr-o expozitie desfasurata in tara sa natala, Croatia.

 

Pentru Premiul Tinerilor Artisti, in valoare de 1500 Euro, au fost selectati numai participanti din cadrul Programului “Artists in Residence”, initiat de KulturKontkt Austria. Castigatorii sunt: Ursula Berlot din Slovenia si Daniel Pitin din Republica Ceha.

 

Ceremonia de deschidere a festivitatii de acordare a Premiului Henkel CEE pentru Arta 2004, expozitia pentru design experimental.

 

Ceremonia de premiere nu a inclus numai acordarea Premiului Henkel pentru Arta 2004 fericitului castigator. In paralel, seara a fost marcata de deschiderea expozitiei de la Palatul Porcia, unde, pana la data de 30 noiembrie 2004, vor fi expuse lucrari selectionate ale tuturor finalistilor concursului: Sylvia Jokelova din Slovacia, Katya Savina din Rusia, Kasia Sokolowska si Agnieszka Tarnawska din Polonia si, bineinteles, Ines Vlahovic. Vizitatorii pot, de asemenea, sa admire lucrarile finalistilor concursului adresat Tinerilor Artisti.

 

Juriul prestigios a selectat finalistii

 

Juriul concursului Henkel CEE pentru Arta 2004 a fost prezidat de un castigator. Prof. Ernst Beranek a primit Premiul pentru Design Adolf Loos State in anul 2003, cel mai important premiu austriac din domeniul designului. In prezent, dl. Beranek conduce Studioul pentru Design Industrial I.D.Pool, impreuna cu Harry Kubelka. Printre ceilalti membrii ai juriului se numara si Robert Punkenhofer, Director al Fundatiei de Design Austriac, care a dezvoltat ideea pentru “Insula Mur”, in 2003, cand orasul Graz a fost declarat capitala culturala; tot el este “vinovat” de organizarea expozitiei “Targul International din Austria”; Michael Hausenblas, responsabil pentru afisul de design pe jumatatea cotidianului “Der Standard”; Anna Daucikova, artista si vice-decan al Academiei de Arta Bratislava, Slovacia; Katarina Hubova, Director al Centrului de Design din Slovacia; Tomislav Vignjevic, lector la Universitatea din Ljubljana si la Universitatea Koper din Slovnia; si Sabine Schauer, Director de Comunicare Henkel CEE.

Data publicării: 15 Noiembrie 2004 | 14:52
tipăreşterecomandă

Citeşte:

Online advertising


Copyright © 2004 Imagoo. Toate drepturile rezervate.

Powered by Avandor Content Server