Televiziunea Romana se ocupa zilnic sau aproape zilnic de problemele de natura civica, dupa cum apreciaza 29,4% dintre respondenti, iar 28,7% considera ca aceasta se intampla saptamanal sau de cateva ori pe saptamana.
In comparatie, televiziunile private se ocupa zilnic sau aproape zilnic - 22,3%, iar 21,5% saptamanal.
Pentru 63,9% dintre romani stirile reprezinta cel mai important tip de emisiune, iar pentru 5,1% talk-show-urile. Cel putin 34,9% dintre respondenti urmaresc cel mai des informatiile politice la postul Romania 1, comparativ cu 21,4% la Antena 1, 21,3% la ProTV si 7,3% la Realitatea TV. Romania 1 este postul TV la care 26,4% dintre telespectatori urmaresc cel mai des dezbaterile politice, urmat de Antena 1 cu 25,1% si ProTV cu 13,2%.
Emisiunile de divertisment de la Romania 1 sunt urmarite de 26,7% dintre telespectatorii romani, in timp ce 25,3% opteaza pentru programele similare ale ProTV si 22,5% pentru cele ale Antenei 1. Si in privinta filmelor Romania 1 se afla pe primul loc, 23,6% dintre respondenti afirmand ca urmaresc cele mai multe filme la acest canal al Televiziunii Romane, urmat de ProTV (21,9%) si Antena 1 (14,2%). Cei mai multi romani (71,4%) se uita la televizor ca sa se informeze, 17% ca sa isi umple timpul, iar 6,8% ca sa se distreze.
In ceea ce priveste moderatorii emisiunilor de dezbateri difuzate de postul Romania 1, Mihai Constantin este nominalizat drept favoritul a 8,4% dintre telespectatori, iar 16,3% il considera unul dintre favoriti. In acelasi timp, 6% dintre telespectatori il nominalizeaza pe Horia Alexandrescu drept prezentatorul favorit, in timp ce 21% il apreciaza drept unul dintre prezentatorii favoriti.
Trei dintre actualii prezentatori ai Televiziunii Romane figureaza in topul primelor zece personalitati TV apreciate de telespectatori ca fiind cele mai potrivite pentru a modera dezbateri politice. Este vorba despre Mihai Constantin (7%), Horia Alexandrescu (6,7%), Marian Voicu (1,8 %).
Sondajul, care a fost comandat de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), a fost realizat pe un esantion format din 5.000 de persoane cu varste de peste 18 ani, din mediul urban si rural. Structura esantionului este concordanta cu structura populatiei, dupa principalele criterii socio-demografice - mediu, varsta, sex, venit, pregatire profesionala, zona istorica.