Asociatia Editorilor de Presa On-Line si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare anunta lansarea proiectului "Human Rights Alerts".

Startul s-a inregistrat acum patru luni si isi propune sa aduca in atentia opiniei publice, a organizatiilor internationale si a institutiilor statului de drept cazuri particulare in care indivizi sau grupuri de persoane sunt lezate in drepturile lor fundamentale.

Investigatiile sunt rezultatul colaborarii unei echipe de ziaristi cu experienta in presa scrisa si audio-vizuala, respecta regulile jurnalistice si folosesc instrumentele multi-media specifice Internetului. Folosind tehnici multimedia, materialele jurnalistice publicate intr-o sectiune speciala a www.anchete.ro prezinta nu doar in foma scrisa, ci si in format audio-video, opiniile celor implicati. Rolul lor este de a creste constientizarea asupra problematicii drepturilor omului in Romania si de a facilita accesul la justitie al victimelor.


Lansarea proiectului a avut loc ieri la ora 12 00, la sediul PNUD din Bucuresti  in prezenta Dnei Soknan Han Jung, Reprezentant Rezident in Romania al PNUD si Coordonator Rezident al ONU.
In cadrul lansarii a fost prezentata o ancheta jurnalistica complexa privind traficul de fiinte umane iar evenimentul a fost transmis in direct pe www.tvweb.ro.

Human Rights Alert" este parte a unei initiative dezvoltate de PNUD Romania in cooperare cu Inaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (cu sediul la Geneva), cu Departamentul pentru Relatii Inter-etnice al Guvernului Romaniei si cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, care sprijina proiecte ale societatii civile pentru promovarea drepturilor omului.

Proiectul "Human Rights Alert", impreuna cu alte 5 proiecte ale societatii civile, a fost selectat din peste 120 de propuneri primite de la organizatii neguvernamentale.
Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) este constituit ca o retea mondiala a Natiunilor Unite in domeniul dezvoltarii. PNUD militeaza pentru schimbare si pentru conectarea tarilor lumii la cunostintele, experienta si resursele atat de necesare oamenilor care doresc sa isi construiasca o viata mai buna.

Asociatia Editorilor de Presa Online a fost fondata in 2000 de catre un grup de informaticieni si jurnalisti profesionisti in scopul conceperii si promovarii proiectelor jurnalistice independente difuzate pe Internet. Membrii organizatiei sunt specializati in problematica economico-financiara, in mecanismele integrarii europene si drepturile omului.

In toata activitatea sa, asociatia si-a propus sa apere dreptul cetateanului la libera exprimare si a liberului acces la informatia publica. Asociatia editeaza site-urile: www.revistapresei.ro, www.pressreview.ro, www.anchete.ro, www.hrr.ro si www.tvweb.ro.