Douasprezece zile de TIFF la Elvira Popescu si Institutul Francez
In perioada 8 - 20 iunie, Festivalul International de Film Transilvania se muta la Bucuresti. Filme premiate, aplaudate, indragite, socante vin la sala Elvira Popescu de la Institutul francez pentru a incanta si publicul bucurestean.

A cincea zi de proiectii in capitala aduce cele mai vizionate filme din perioada Festivalului de la Cluj. Brazilianul Carandiru, regia Hector Babenco, despre care surprindeai discutii aprinse in cafenele, sau pe strazile clujene si coreanul Insula, regia Kim Ki Duk, filmul care a socat, pur si simplu, spectatorii de la TIFF 2004.

           

Carandiru, candidatul din partea Braziliei pentru cel mai bun film strain la Oscar, a fost un succes enorm în ţara de origine. Filmul dramatizeaza revolta de la penitenciarul Carandiru din 1992 şi masacrul ce a urmat. Turnat în locaţia reala, chiar înainte ca închisoarea sa fie distrusa, Carandiru nu e doar o pelicula epica maestra dar şi ca o percutanta şi o ironica metafora a societaţii braziliene contemporane.

 

Insula, prezentat in sectiunea 3X3, dedicata celor 3 maestri Kim Ki Duk, Lars von Trier si Wong Kar Wai, “este vulgar şi nimicitor dar am vrut sa-l fac mai intens şi mai frumos”, spune regizorul. Departe de civilizaţie, exista o insula unde barbaţii calatoresc fie pentru a pescui fie pentru a-şi satisface dorinţele sexuale. Insula e locul la care tînjim cu toţii, dar de care plictiseala ne îndeparteaza. Insula unui barbat e o femeie şi cea a unei femei e un barbat.

Cu cel de-al patrulea film al sau, Kim Ki-Duk a creat senzaţie în lumea întreaga, facîndu-l pe renumitul critic de film Roger Ebert sa exclame: “De ce atîtea filme coreene exploreaza versanturile nebanuite ale sexului şi violenţei?” E bine de ştiut ca în cîteva festivaluri, secventa culminanta a filmului, care implica un carlig de pescuit, a facut sa lesine cativa spectatori. Fiti, deci, pregatiti.