Marea Britanie ia in serios amenintarea sexului si a violentei din emisiunile radio si TV
Tinerii telespectatori primesc din ce in ce mai multa atentie din partea forurilor de reglementare si supravegere a respectarii codurilor etice si termenilor legali in materie de emisiuni TV si radio.

Este vorba de expunerea acestora la programele ce au un continut sporit de sex si violenta.

 

“Cainele de paza” din Marea Britanie, Ofcom, o institutie similara Consiliului National al Audiovzualului de la noi, a prezentat un proiect de hotarare prin care se vor introduce noi masuri menite a asigura protectia tinerilor sub 18 ani impotriva expunerii la materiale cu potential distructiv.

 

Noile reglementari pun accent in special pe protejarea copiilor sub 15 ani si au fost luate in urma realizarii unui studiu ce arata ingrijorarea parintilor in aceste probleme. Decizia Ofcom va fi una putin intrusiva, spun oficialii forului, si va incerca un control mai bun al emisiunilor adresate adultilor. In bataia pustii au fost luati realizatorii de programe care vor fi indemnati sa ajunga la un mai mare grad de costientizare a tipurilor de continut al emisiunilor in randul telespectatorilor adulti.

 

Noua decizie, ce va sta sub stindardul “paguba si pedeapsa”, va inlocui reglementarile de tip “bun gust si decenta”.

 

Pentru determinarea nivelullui de la care se trece peste noul cod Ofcom va acorda o mai mare importanta contextului in care este difuzata emisiunea. Acest lucru include canalul, intervalul orar si asteptarile de audienta.

 

Proiectul de reglementare Ofcom se refera atat la continutul emisiunilor TV cat si la cele radio. Acesta a fost redactat in asa fel incat sa inglobeze si cerintele specificate in “Actul Comunicatiilor” publicat in 2003. Coloana vertebrala a noului act este protectia tinerilor sub 18 ani.