In Anglia apune soarele pentru posturile radio ce emit in semnal analog
Guvernul Britanic a dezvaluit pentru prima data ca anul acesta are in vedere stabilirea unei date exacte pentru renuntarea la semnalul radio de tip analog. Aceasta decizie se traduce prin „moartea” a mai mult de 100 de posturi radio din Marea Britanie.

Secretarul pe probleme de cultura, Tessa Jowell, a declarat ca va revizui proiectul-propunere de trecere definitiva la semnalul de tip digital pentru toate posturile radio, se afirma intr-un raport remis de Biroul Britanic pentru Dezvoltarea Radioului Digital.

 

Jowell a spus ca urmeaza sa fie decisa care ar fi „perioada rezonabila de timp” in care si posturile care au posibilitatea sa transmita digital vor mai fi nevoite sa transmita in continuare in cod analog.

 

Radiourile digitale DAB sunt pe locul doi in topul preferintelor pe piata de specialitate in urma playerelor MP3, cu o rata anuala medie de crestere de 444%. Pana in prezent au fost vandute numai in Anglia peste 600 de mii de radiouri digitale. Variante mai ieftine ale radiourilor digitale, variind in jurul a 50 de lire sterline, vor fi disponibile in curand in spuermarketuri, totul in efortul de a populariza din ce in ce mai mult radioul digital.

 

Pe de alta parte doar jumatate, aproape 385, din radiourile din Marea Britanie pot fi receptionate sub semnatura digitala.

 

British Broadcast Corporation (BBC) si-a manifestat recent interesul vadit de a juca unul dintre rolurile principale “in trecerea la o Insula Britanica Digitala” inainte chiar de trecerea la semnalul TV de tip digital in 2010.

 

Noul director general al BBC, Mark Thompson, a declarat: “Radiourile digitale, cu hard-drive-uri incorporate capabile sa inregistreze programele difuzate sunt deja disponibile pe piata, si ofera inclusiv posibilitatea listarii melodiilor difuzate si a titlurilor stirilor pe ecranele dispozitivelor de receptie.”

 

Potrivit BBC, in jur de 2,2 milioane de persoane spun ca asculta radioul prin intermediul telefoanelor mobile si peste 13 milioane de britanici asculta emisiunile radio prin intermediul Internetului.