nu-i aşa că te preocupă imaginea?

Info

Graffitti Rural, publicitate si OZN-uri

„Ma ia cu fiori numai cand ma gandesc” spune Jhonn Lundberg, privindu-si consternat lanul de grau, undeva in centrul Angliei. „Daca ar fi venit cineva la mine acum zece ani si mi-ar fi spus ca am sa ajung in toate colturile lumii numai pentru a face cercuri in lanurile de recolte pentru mari companii si sa mai scot si bani din asta, i-as fi spus ca a luat-o razna”. Asa suna cuvintele unui om care dau peste cap imaginea creatorilor misterioaselor figuri geometrice care apar peste noapte in lanuri de grau, orz sau ovaz si scot localnicii din minti.

Departe de imaginea cu care am fost obisnuiti sa asociem aceste „lucrari de arta” prin filme SF sau documentare, Jhonn Lundberg este un om ca oricare altul, nu este nici mic si nici verde, nu are antene in cap sau ochi imensi si negri; mai mult, ca mijloc de transport prefera bicicleta farfuriilor zburatoare. Cu toate acestea recunoaste fara a se sinchisi prea mult, ca el si parintii sai, Rod Dickinson si Will Russell, imagineaza si realizeaza figuri si imagini in lanurile de cereale si sunt platiti bine pentru acest lucru.

 

Domnul Lundberg realizeaza astfel de „lucrari” in lanurile de cereale de peste 13 ani. Mare parte din acestea le-a facut fara a se gandi vreodata ca ar putea scoate profit din asta, insa in ultimii ani a inceput sa aiba „comenzi” comerciale, majoritatea venite din domeniul publicitatii si astfel afacerea a prins aripi.

 

Lista clientilor si comisioanele sunt de-a dreptul impresionante. Anul trecut echipa a ajuns in America unde a dus la capat o serie de proiecte pentru compania producatoare de chipuri de computere AMD. Tot familia Lundberg a creat logoul showului de televiziune Big-Brother, au creat un model in forma de masina pentru o campanie publicitara Mithsubishi, logouri pentru coperti de albume ale unor trupe dance si reclame pentrru compania de telefonie mobila Orange.

 

Au plecat de la recoltele de grane si acum „lucreaza” si in iarba sau nisip. Recompensele pentru lucrarile lor sunt foarte motivante si in continua crestere. Proiectul AMD a fost de departe cel mai profitabil de pana acum, spune Lundberg, care a refuzat sa furnizeze mai multe detalii insa a precizat ca este vorba de multe sute de mii de lire sterline. Bugetul pentru campania Big Brother a fost estimat la 250 de mii de lire sterline, iar pentru proiectul Orange la 100.000 de lire sterline.

 

Spre deosebire de modelul afacerii traditionale, raidurile nocturne intreprinse de creativa familie pentru a-si duce la bun sfarsit contractele irita multi fermieri. Cea mai recenta lucrare a aparut vineri in Wiltshire, langa Marlborough – Anglia. Vecinii spun ca proprietarul si-a iesit din minti cand a vazut beleaua. “S-a urcat in combina si a treierat o parcela destul de mare fiindca nu vroia sa se adune lumea ca la balci pe terenul lui “. Insa nu toti cei care au trecut printr-o astfel de patanie au reactionat asa vehement. Unii s-au gandit ca este o buna oportunitate sa scoata un ban, asa ca au pus taxa de la 1 la 2 lire sterline pentru fiecare curios care dorea sa vada cercurile din recolte.

 

Asociatia proprietarilor de teren a calificat raidurile nocturne ca pe o forma de “graffiti rural” insa au respins ideea unei posibile colaborari intre fermieri si cei care realizeaza cercurile in recolte.

 

Colin Andrews, autorul best-seller-ului “Circular Evidence”, prima carte care trateaza fenomenul cercurilor din recolte, spune ca peste 90% dintre acestea sunt facute de mana omului. “Celelalte zece procente nu au la baza nici mana nici imaginatia umana si asta este un lucru care nu trebuie uitat”, spune Andrews.

 

Eroul domnului Lundberg este Doug Bowers, care, impreuna cu un prieten pictor in persoana lui Dave Chorely, a inceput in mare secret sa faca cercuri si forme geometrice in recolte la sfarsitul anilor 70. Bowers a fost inspirat de cateva astfel de “lucrari” atribuite OZN-urilor in timp ce locuia in Australia. Perechea a continuat sa se tina de farse inca 14 ani inainte sa dezvaluie lumii intregi identitatea creatorilor cercurilor din recolte in 1991.

 

Bowers are acum 80 de ani si nu-i vine sa creada ca din hobby-ul sau se pot face bani. “Tot ce ne propusesem noi era sa facem lumea sa creada ca au venit OZN-urile, cand, de fapt, era vorba de nimic altceva decat de o blana si doua bucati de sfoara si zau, ca a mers de minune” Noi faceam cercurile in recolte si lumea se inghesuia sa le vada. Ne placea se ne amestecam in multime si sa ascultam ce spun asa-zisii experti in OZN-uri care tot trancaneau despre extraterestrii. Ne uitam unul la altul si ne bufnea rasul”.

 

„Asta a fost motivul principal; o faceam pentru o portie buna de ras. Banii, arta, sau mai stiu eu ce... nu ne-a trecut niciodata prin minte. Cine ar fi crezut ca o sa se ajunga aici?”

Data publicării: 29 Iulie 2004 | 10:01
tipăreşterecomandă

Citeşte:

Fotbal si Adidas la MTV

Website pentru McCann-Erickson Romania

Turcescu catre Cristian Tudor Popescu

Banca UniCredit Romania a oferit la Ateneul Roman din Bucuresti un spectacol unic de opera cu ”Arena di Verona”


Copyright © 2004 Imagoo. Toate drepturile rezervate.

Powered by Avandor Content Server