A mai ramas exact o luna pana la deschiderea editiei a doua a Festivalului Televiziunilor Locale si Producatorilor Independenti SIMFEST. Ea va fi gazduita, asemenea celei inaugurale din urma cu un an, de oraselul hunedorean Simeria si se va desfasura in perioada 27 – 29 august.
Inscrierile au inceput la 1 iulie, iar organizatorii anunta prelungirea termenului pana in 10 august, data limita inclusiv pentru trimiterea lucrarilor. Datele importante despre SIMFEST si fisa de inscriere se gasesc pe Internet, la www.simfest.com, iar informatii suplimentare pot fi obtinute la tel. 0722-214787.
SIMFEST este concretizarea unei mai vechi idei a unui jurnalist de televiziune: Ioan Ceausescu, corespondent al TVR pentru judetele Mures si Alba. In Regulamentul festivalului, el isi argumenteaza initiativa astfel: “Festivalul Televiziunilor Locale si Producatorilor Independenti SIMFEST este conceput ca o rampa de lansare pentru viitoarele “vedete” de televiziune. El se adreseaza in special celor care nu au (inca) un “nume” consacrat prin prezenta zilnica in emisiunile televiziunilor cu acoperire nationala si celor care nu beneficiaza constant de suportul unei structuri redactionale stabile, in care sa poata evolua profesional (si ierarhic) in mod natural (corespondenti teritoriali, free-lanceri etc.). In consecinta, SIMFEST se vrea o “trambulina” pentru cei care doresc sa-si construiasca o cariera in televiziune, dar si o pepiniera pentru televiziunile mari.
Nu in ultimul rand, SIMFEST vrea sa fie, de acum incolo, clopotelul care sa sune mereu pentru a aminti ca ziaristii locali au o alta misiune decat aceea de a deveni, cum poate ar dori unii, simple unelte destinate manipularii ideologice a populatiei.
Pot participa la SIMFEST reporteri, redactori, realizatori de emisiuni, producatori, cameramani, operatori, directori de imagine (in nume propriu sau in numele institutiilor in care lucreaza) din televiziunile locale cu emisie in eter sau prin cablu, chiar daca acestea fac parte sau sunt afiliate unor retele nationale, dar realizeaza programe proprii; corespondenti teritoriali ai posturilor nationale sau regionale; free-lanceri; studiouri de productie video; realizatori, angajati ai studiourilor regionale, dar numai in nume propriu; firme sau creatori independenti care activeaza in domeniul multimedia”.
Celor de mai sus li se adauga inspiratul slogan al editiei din acest an, care reprezinta, de fapt, ideea fundamentala a festivalului: SIMFEST ofera bunul cel mai de pret pentru un jurnalist – libertatea de exprimare.
SIMFEST este, la aceasta ora, cel mai complex festival de televiziune din Romania. Se desfasoara pe cinci sectiuni: STIRI, PUBLICISTICA TV (cu jurizare separata pentru fiecare gen publicistic), DIVERTISMENT TV, VIDEOCLIP (muzical, publicitar si electoral) si MULTIMEDIA (pagini web, CD-uri de prezentare si evenimente multimedia).
Conform informatiilor oferite de organizatori, au fost inregistrate pana acum inscrieri la aproape toate sectiunile. Anul trecut au participat in festival 72 de productii ale unor televiziuni locale, corespondenti sau producatori independenti din 30 de orase ale Romaniei.
Incepand din 2004, SIMFEST are si o sectiune internationala. Au fost invitati, in primul rand, realizatori si televiziuni cu programe in limba romana din tarile vecine, dar si din SUA, Canada si Suedia, unii din ei confirmand deja participarea.
Nu vor lipsi surprizele, nici anul acesta. Sunt programate expozitii de arta plastica si fotografie, lansari de carte, dar mai ales vor fi galele (hors-concours) de filme documentare ale unor prestigiosi regizori romani si rusi, ultimele obtinute datorita parteneriatului dintre SIMFEST si Festivalul de film si televiziune DETECTIVEFEST din Moscova. Mai trebuie, poate, adaugate mesele rotunde, cu cel putin doua teme de-a dreptul incitante: “Coruptia in publicitate” si “De ce mor jurnalistii de televiziune in Romania?”.
Simeria, un orasel cu 12.000 de locuitori, se pregateste, asadar, sa-si primeasca oaspetii. Daca va intrebati de ce a fost aleasa o asemenea locatie, organizatorii va raspund: Simeria are cel putin doua elemente de unicitate – este, probabil, singurul oras din Romania construit in jurul unei gari si a avut, la inceputul secolului XX, primul cinematograf din Transilvania.
Sponsorii editiei actuale sunt, pana acum: Primaria, Societatea REVA si Liceul Waldorf din Simeria, ROMSILVA, STIL ART (familia de artisti plastici Tibacov, care creaza trofeele festivalului), Sind Romania si CESIRO Sighisoara. Sunt asteptate, inca, sa se implice, institutiile publice (Consiliul Judetean Hunedoara si Primariile din Deva si Geoagiu, orase in care se vor desfasura unele din evenimentele programate in festival), dar si firme care si-ar putea face un titlu de glorie din sprijinirea celui mai cuprinzator eveniment al media romanesti din aceasta vara.