SAPA, SAPA, pâna dai de bani
Caz: reclama mare la SAPARD in burta unei pagini din cotidianul Adevarul. Ce sa caute o reclama adresata mediului rural intr-un cotidian central?
Programul special de preaderare pentru agricultura si dezvoltare rurala (SAPARD), finantat de catre Uniunea Europeana si Guvernul României, ofera in anul 2004 circa 153 de milioane de euro (!!) fonduri nerambursabile (!!!) pentru modernizarea agriculturii românesti (!) inca dinaintea integrarii acesteia (?) in circuitele pietei comune europene (!?).
Asadar, SAPARD se adreseaza celor implicati direct in agricultura româneasca: de la producatori individuali si asociatii familiale la asociatii agricole si societati comerciale cu capital integral privat – plus structuri ale comunitatilor rurale.
Adevarul e cotidian national, dar cel mai probabil ca e citit, la sate, tot atât cât si celelalte cotidiane nationale: putin; si inca tot mai putin. Atunci, una din doua: sau reclama SAPARD din Adevarul isi atinge publicul, dar acesta nu este format (doar) din sateni; sau reclama nu-si atinge scopul, dar atunci la ce bun?
„Masurile anti-coruptie in gestionarea fondurilor europene” – anuntate, cvasi-publicitar, de feluritele structuri guvernamentale - favorizeaza concluzia ca reclama SAPARD a fost rational acordata cotidianului national Adevarul, ca si oricarui alt membru al presei centrale. Asta inseamna ca publicul-tinta al programelor SAPARD se suprapune publicului cititor al cotidianului Adevarul – care, cum ziceam, nu e format tocmai din sateni. De unde se intelege ca modernizarea agriculturii românesti se face nu de catre jumatatea de locuitori ai României rezidenti in mediul rural – ci de catre cealalta jumatate, rezidenta in mediul urban. Acolo unde afla centrele structurilor administrative euro-românesti cu familiile si prietenii – ultimul scandal tip „cine imparte parte-si face” provine din Gorj, unde fonduri SAPARD au fost acordate nevestelor celor care le acordau (chiar daca cei implicati sunt fii si fiice de tarani, ei au facut demult cariera si averi la oras).
Pe de alta parte, cotidianului Adevarul – ca sa ramânem la cazul in speta - i se cuantifica adesea, cu subinteles, cantitatea de reclama primita de la stat. Conducerea ziarului se apara subliniind ca, oricâta publicitate ar fi primit de la statul român, cotidianul Adevarul a ramas intre cele mai incisive ziare românesc la adresa Guvernului României. Se vede ca publicitatea facuta autostrazilor sau terminalelor portuare sau privatizarilor chiar ca nu are nici un rost.
Petre Munteanu