Nume de cod: C.T.P.

Va mai amintiti? O intrebare care se punea foarte des imediat dupa Revolutie si care, retorica fiind probabil, a cazut repede in desuetudine suna cam asa: “Ce ati facut in ultimii cinci ani, doamna, domnule X? “ . Si tot atunci daca intervievatul nu raspundea satisfacator (adica daca se banuia ca n-ar fi avut constiinta curata) era imediat amenintat cu un quasi-robespierrian oprobiu general.

 

In ceea ce ma priveste nu vreau sa supun aici pe nimeni oprobiului public, dar am o intrebare, oarecum de constiinta, adica legata de repere sau de valori: Ce ati vazut in ultimile cinci zile la TV si puteti denumi cu calificativul de, sa spunem, reper sau valoare?

 

In loc de raspuns, va propun un mic exercitiu: de memorie, de rabdare, de atentie si de agilitate intelectuala.

Mai intai solutionati fiecare in gand intrebarea, confruntati apoi cu parerea altor doi-trei colegi de incredere si, cu voia dumneavoastra ultima pe lista, adaugati sugestia care urmeaza.

Cautati si gasiti un personaj controversat, daca se poate chiar adeseori luat in ras. Apoi, aici urmeaza partea cea mai grea, decodati mesajul, adica incercati sa gasiti altceva decat spun ceilalti despre personaj, ceva pe care sa nu-l taxati la randul vostru drept grotesc sau insipid, in ciuda opiniei generale, care dupa cum se stie, neajungand la stuguri zice ca sunt acri.

 

In sfarsit, odata terminate aceste operatiuni, dati-I personajului un nume de cod, la alegere cu litere sau cifre si indosariati-l in arhiva personala astfel incat sa-l puteti accesa rapid la nevoie. Improspatati-va continuu arhiva cu date si nume noi.

 

Spre exemplu, codul re-gasit de mine in ultimile cinci zile si pe care vi-l propun, este cel din titlu, adica C.T.A. si mi-a fost inspirat de o emisiune care se cheama “Sara Buna”.

 

Daca ar fi sa il imit pe inspiratul prezentator cand isi face obisnuitul monolog de inceput, v-as spune cam asa: Apare din ce in ce mai rar la TV, iar atunci cand “se produce” , o face doar daca este strict necesar. Meseria si menirea lui adevarata, dupa cum el insusi marturiseste, este gazetaria, fiind dealtfel redactorul-sef al unui important cotidian central. Reclama ziarului cu pricina, pe care o puteti vedea adesea pe micul ecran, infatiseaza un Don Quijote ostenit de drum, dar cu mintea limpede si care nu cedeaza ispitelor zapauge ale unui Sancho visand cu ochii deschisi la onorurile imaginare promise biruitorilor in lupta cu morile de vant…

Ce mai incolo si-ncoace, sa-i spunem Sara Buna domnului Cristian Tudor Popescu.

 

Nu spun ca metoda mea e singura si cea mai buna, dar macar incercati sa vedeti ce iese. Succes si…

Pe curand.

Stefan Ionescu